Hvordan samarbejder vi med forældrene om barnets og børnegruppens trivsel og læring?
For at hvert barn hver dag skal have en god dag i et udviklende miljø, er der brug for, at vi som dagtilbud arbejder tæt sammen med forældrene.
Hjemmet er fundamentet for det enkelte barns dannelse og er rammen om den kultur barnet formes af og til.
For at der bliver en sammenhæng mellem hjem og dagtilbud er det derfor at afgørende betydning, at der er et åbent og trygt samarbejde mellem forældre og dagtilbuddet, hvor det fælles fokus er at skabe trygge og udviklende rammer for barnet.
I vores dagtilbud har vi et stort fokus på overgange. Overgange fra hjem til dagpleje eller vuggestue, videre i børnehave og overgangen til SFO/skole. Vi samarbejder som kommunalt dagtilbud med øvrige kommunale tilbud.
Hver gang der er en overgang vil I som forældre blive inviteret til et individuelt møde. Her vil I eksempelvis blive informeret om, hvordan vi modtager nye børn, inkludere dem i den allerede eksisterende gruppe, dagligdagen og eventuelle særlige ting det nye sted. Det er også her forældrene bidrager med deres viden om barnet så man sammen kan drøfte, hvordan både forældre og dagtilbud kan understøtte barnets overgang til det nye sted bedst.
Det er vigtigt for os, at både børnene og forældre oplever, at der er en sammenhæng i det, der sker i deres barns liv. Derfor har vi også et formaliseret samarbejde med både sundhedsplejerske og tandplejen.
Vi kan på den måde bedre hjælpe forældre, hvis de i perioder oplever, at der kan være ting de bliver usikre om i forhold til deres barn.
Hvert år bliver det enkelte barn trivselsvurderet. Her ser primærpersonalet på det enkelte barns trivsel. Denne trivselsvurdering er medarbejdernes redskab til at tilrettelægge de aktiviteter der understøtter barnets udvikling bedst.
Barnet kan vurderes i grøn, gul eller rød position.
Bliver et barn vurderet i gul eller rød position, vil forældrene altid blive indkaldt til en samtale, hvor der drøftes, hvordan man sammen bedst bringer barnet i grøn position.
Hver dag sker der mange aktiviteter i dagtilbuddet, nogen er planlagte af de voksne med fokus på en specifik udvikling af det enkelte barns kompetencer, men endnu flere daglige aktiviteter er hverdagsrutiner. Det kan være afleveringen, måltiderne, toiletbesøg, samling, tage tøj af og på, oprydning, bleskift, middagssøvn og meget, meget mere. I alle disse rutiner ligger genkendelighed og dermed tryghed for barnet, men der ligger også rigtig meget læring.
Det er derfor vigtigt, at der også omkring hverdagsrutiner er et samarbejde mellem forældre og dagtilbud, hvor der arbejdes i samme retning.
Et lille eksempel kan være, hvis et barn vasker hænder og får meget våde ærmer. I børnehaven arbejder man med at gøre børn selvhjulpen, derfor vil barnet blive opfordret til at finde en tør bluse, tage den våde af og den tørre på. For nogle børn er det nemt, for andre en stor opgave. Men hvis barnet også hjemme øver sig på at tage tøj på selv bliver det hurtigt nemmere og barnet oplever en glæde ved at kunne selv.
Hvordan skaber vi et pædagogisk læringsmiljø, der tager højde for og involverer børn i udsatte positioner, så børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse fremmes?
I Sønderborg kommune arbejdes der målrettet med tidlig opsporing og indsats (TOPI).
Her anvendes en trivselsvurdering der sammen med personalets observationer er et brugbart redskab, hvor vi sikre, at alle børns trivsel bliver vurderet 2 gange årligt.
Viser trivselsvurderingen eller observationer forhold, der er bekymrende, har personalet hver måned mulighed for at få sparring på et tema eller anonymt på et barn. Sparringen kommer fra det tværfaglige team og består af en psykolog, en tale høre konsulent, en inklusionsmedarbejder, en sundhedsplejerske og en socialrådgiver.
Sammenhæng i overgang til skole
Dagtilbud Broager/Gråsten samarbejder med Gråsten skole, Rinkenæs skole og Broager skole. Vi har i et samarbejde lavet aftaler og procedure for et sammenhængende forløb for de kommende skolebørn.
Målet med dette samarbejde er
- At alle børn skal føle sig trygge i overgangen.
- At børnene kender de fysiske rammer og de fleste af de voksne de kommer til at møde ved starten i SFO og skole.
- At børnene er kendte ansigter for de voksne i SFO/skole
- At de voksne i SFO/skole og børnehaver får et gensidigt kendskab til det arbejde der laves med børnene.
Hvordan det praktiseres kan variere fra skole/børnehaver til skole/børnehaver.
Skole/SFO samarbejder med de afdelinger der ligger i de enkelte skoledistrikter:
Gråsten skole, Tumleby og Vindsuset (delvis Egernsund børnehus, der er med til en del af programmet)
Rinkenæs skole, Rinkenæs børnehus og Kværs børnegård
Broager skole, Himmelblå, Nejs børnegård og Egernsund børnehus
Sfo personale, indskolingslærer og pædagoger fra de børnehaver der hører til den enkelte skole har sammen udarbejdet en plan for de aktiviteter og besøg der finder sted i løbet af året.
Planen evalueres og justeres efter overgang til SFO/skole 1. maj.
Alle skoler og afdelinger har forældremøder inden indskrivning til skole, her deltager både medarbejdere fra børnehaverne, SFO’en og skolen.
I februar og september er der hvert år et møde mellem skolen og de tilhørende dagtilbud. Her informeres skolen om kommende elever der har særlige behov. Dette for at skolen kender og kan tage hensyn til disse behov ved planlægning. Forældre til børn der informeres om på dette møde, vil altid inden mødet være informeret om og givet tilladelse til, at deres barn bliver nævnt.